Thai massage


Wat is een traditionele Thaise massage?
Een originele traditionele Thaise massage of nuat phaen boran (Thai: นวดแผนโบราณ, “antieke massage stijl”), is een van de oudste behandelwijzen van de wereld. De Thaise mensen zagen ziekte als een storing in het lichaam of de geest en ze zochten hulp in de Boeddha tempel. In de traditionele geneeskunde wordt de patiënt behandeld volgens de vier elementen: geestelijke ondersteuning, voedingsondersteuning, kruiden en massage.
Reeds sinds meer dan 2.500 jaar wordt Thaise massage toegepast. Thaise massage is niet enkel een fysieke behandeling maar verlicht ook de geest. De Thaise massage is een onderdeel van de Thaise medische en spirituele traditie. In de Wat Pho-tempel in Bangkok bevinden zich de restanten van een school voor traditionele Thaise geneeskunde uit de 18e eeuw.  In deze tempel wordt de eeuwenoude traditie nog steeds uitgeoefend.
Het beroep beperkt zich echter niet meer tot de boeddhistische tempels maar de Thaise massage wordt nu overal in Thailand toegepast: in massagescholen, in ziekenhuizen, in hotels en zoals voor de meeste toeristen welbekend ook op het strand.
Wat is de werkwijze bij een traditionele Thaise massage?
Bij Thaise massage masseert de masseur de energiebanen en voert rek- en strekbewerkingen uit; dit is een stevige massagetechniek die met shiatsu of met bewegingen uit yoga te vergelijken is. Zoals bij de Chinese geneeskunde staan ook bij de Thaise massage de drukpunten centraal. Tijdens de massage wordt het lichaam van de gemasseerde in verschillende yoga-posities gebracht.
Tijdens de massage wordt men met knieën en ellebogen gemasseerd en soms zelfs met het volledige gewicht van de masseur of masseuse. Het lichaam van de cliënt wordt bewogen, losgemaakt en uitgerekt van de voetzool tot het hoofd. Bij Thaise massage worden energetische en fysieke aspecten gecombineerd hetgeen uniek is. De spieren worden gekneed, ledematen worden gestrekt en uitgerekt en de rug gebogen tot het laatste restje spanning verdwenen is. Door Thaise massage wordt het lichaam  geharmoniseerd, blokkades losgemaakt en tekorten weggewerkt.
Thaise massage is zeer weldadig voor het lichaam, de geest en het gevoel. Met Thaise massage worden ziektes voorkomen, blokkades opgelost vóór zij zich psychisch of fysiek voordoen en de soepelheid verhoogd. Thaise massage wordt bij voorkeur gedaan in loszittende kleding en op een stevige matras.
Wanneer kies je voor een traditionele Thaise massage?
Thaise massage verhelpt chronische vermoeidheid, rug- en nekklachten, hoofdpijn, stijve spieren en gewrichten alsook een slechte doorbloeding. De weefsels, huid, spieren, zenuwbanen en gewrichten worden terug soepel,  de bloedcirculatie verbetert en het lymfesysteem wordt gestimuleerd waardoor men weer energie krijgt. Thaise massage bestrijdt stress en vermindert depressieve gevoelens. Op geestelijk en spiritueel vlak geeft Thaise massage een gevoel van continuïteit, stroming en activatie aan het lichaam.